Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift opstellen uit gegeven coördinaten

Goede morgen,

We beschikken over een aantal coördinaten en moeten daaruit een functievoorschrift opstellen. Ik beschik alleen maar over een Texas TI-40 Collège II en dit toestel kan onmogelijk een functievoorschrift genereren op basis van een aantal coördinaten...De parammeters a,b,c... moeten allemaal uitgerekend worden . Vermoedelijk is het een vijfdegraagdsvergelijking waarvan de laatste term f=0 is met (co(0,0)
dus v=f(t) =at5 +bt4+ct3+dt2+et+f met (f=0)
De Coördinaten zijn (neem voor x-as de tijd t en voor de y-as de snelheid v.
CO(t,v)=(0,0);(3,54);(6,216);(9,486);(12,864);(15,1350)
Kunnen jullie mij een passend voorschrift verstrekken zodat mij een oplosssing via een stelsel met veel rekenwerk bespaard kan blijven met mogelijke vergissingen ook...?

Rik Le
Iets anders - dinsdag 1 januari 2013

Antwoord

Alle t-coordinaten zijn deelbaar door 3, en alle v-coordinaten zijn deelbaar door 54.
Voer je deze delingen uit, dan houd je over:
(0,0);(1,1);(2,4);(3,9);(4,16) en (5,25).
Dus niks vijfde graads, gewoon kwadratisch.
Functie voorschrift moet je dan zelf maar bedenken.

hk
dinsdag 1 januari 2013

Re: Functievoorschrift opstellen uit gegeven coördinaten

©2001-2025 WisFaq