Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Newton-Raphson methode

Ik ben mezelf aan het voorbereiden voor een tentamen wiskunde. Ik ben gestrand op een opgave die luidt:

Gegeven is de functie f(x)=-1/3x3+4x-2
Het kleinste nulpunt van f ligt tussen -3 en 4
- toon aan dat volgens de Newton-Raphson methode geldt:
         6-2Un3
U(n+1)= -------
12-3Un2
De N-R methode is alsvolgt: U(n+1)=Un- f(Un)/f'(Un)
dus in dit geval:
             -1/3Un3+4Un-2
U(n+1)= Un- -------------
-Un2+4
Zover ben ik gekomen maar hoe moet het nu verder!?!?

J. Sap
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 24 januari 2003

Antwoord

Hoi,

f(x)=-1/3x3+4x-2, dus f'(x)=-x2+4.

De N-R rij:
un+1=un-f(un)/f'(un)
Dus:
un+1=
un-(-1/3un3+4un-2)/(-un2+4)=
un+(un3-12un+6)/(12-3un2)=
(12un-3un3+un3-12un+6)/(12-3un2)=
(6-2un3)/(12-3un2)

Groetjes,
Johan

andros
vrijdag 24 januari 2003

©2001-2024 WisFaq