Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 69346 

Re: Recursieformules

ik heb de ti 83 plus van texasinstruments

Is de directe formule bij a 2400+80n met 1,2,3
bij b 2400*1.03^n?

boudou
Leerling mbo - maandag 24 december 2012

Antwoord

De directe formule voor huurder C is: y = 2400 + 80n met n = 0, 1, 2, ...
De grafiek bestaat daardoor eigenlijk alleen maar uit losse punten, maar vaak verbindt men ze gewoon omdat dat prettiger is.
De directe formule voor huurder D is: y = 2400 . 1,03n met n = 0, 1, 2, 3, .....

Het invoeren van een recursieformule op een TI83 gaat als volgt.
Om het te kunnen controleren qua getallen, neem ik de formule van huurder C.
Die formule luidde: S(n) = S(n-1) + 80 en S(0) = 2400

1) Druk op de knop 'MODE' en selecteer de optie Seq op regel 4
(bevestigen met ENTER). De afkorting Seq = sequence = rij
2) Ga naar het functie-invoerscherm Y
3) Tik nMin = 0 in. Hier geef je aan dat n = 0 de kleinste is.
4) Op de volgende regel moet komen u(n) = u(n-1) + 80
Termen van rijen worden erg vaak met de letter u aangeduid en je ziet
dat de machine dat ook weet. Na het is-gelijk-teken tik je eerst de u
(zit boven de 7) en daarna tussen haakjes n-1. De letter n moet je van
de knop met de 4 tekens erop halen. Die knop zit naast de ALPHA-knop.
5) Achter u(nMin) komt het getal 2400 te staan. Bedenk dat nMin = 0, dus in
feite staat hier nu gewoon dat u(0) = 2400, de startterm dus.
6) In de tabel (via 2ndgraph) zie je nu de huren, jaar voor jaar,
weergegeven.

MBL
dinsdag 25 december 2012

©2001-2025 WisFaq