Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansen Poisson

Stel er worden 170001 rijtjes van 5 getallen uit de getallen 1,...,45 gekozen. Wat is de kans (poisson benadering) dan dat een rijtje voorkomt dat vier of meer keer gekozen is. En hoe groot is de kans dat een rijtje voorkomt dat 5 of meer gekozen is. (een soort variant op het verjaardagsprobleem)

Tuc
Student universiteit - vrijdag 24 januari 2003

Antwoord

Hoi,

Er zijn 45!/(40!.5!)=1,221,759 verschillende rijtjes mogelijk. Elk rijtje komt gemiddeld m=170,001/1,221,759=0.14 keer voor. De kans dat een rijtje precies k keer voorkomt is gegeven door de Poisson-verdeling p(k)=mk.e-m/k!.

De kans dat een rijtje 4 keer of meer voorkomt noemen we p+4, meer dan 5 keer: p+5.
We hebben: p+4=1-p(0)-p(1)-p(2)-p(3) en p+5=1-p(0)-p(1)-p(2)-p(3)-p(4)=p+4-p(4). Nu raak je er wel...

Groetjes,
Johan

andros
vrijdag 24 januari 2003

©2001-2024 WisFaq