\require{AMSmath} Lineaire DV van de 1e orde met constante coëfficiënten Hallo, ik heb een vraag over het oplossen van de volgende differentiaalvergelijking:RC·y'+y=sin(wt)Hierbij is RC een constante.Ik weet dat je als oplossing moet stellen: a sin(wt) + b cos(wt)Hoe bepaal ik a en b? Wat is de uiteindelijke oplossing van mijn vergelijking. J Ekel Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 december 2012 Antwoord Als $y = a\sin (wt) + b\cos (wt)$ een oplossing is dan is $y' = aw\cos (wt) - bw\sin (wt)$.Ik gebruik de variabele 'r' voor 'RC'. Dat schrijft wat makkelijker. Invullen van y' en y in de D.V. geeft:$\begin{array}{l} r \cdot aw\cos (wt) - r \cdot bw\sin (wt) + a\sin (wt) + b\cos (wt) = \sin (wt) \\ \cos (wt)(arw + b) + \sin (wt)( - brw + a) = \sin (wt) \\ \left\{ \begin{array}{l} arw + b = 0 \\ - brw + a = 1 \\ \end{array} \right. \\ \end{array}$Probeer a en b uit te drukken in 'r' en 'w' en je bent er uit.Helpt dat? Anders maar vragen! WvR woensdag 19 december 2012 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo, ik heb een vraag over het oplossen van de volgende differentiaalvergelijking:RC·y'+y=sin(wt)Hierbij is RC een constante.Ik weet dat je als oplossing moet stellen: a sin(wt) + b cos(wt)Hoe bepaal ik a en b? Wat is de uiteindelijke oplossing van mijn vergelijking. J Ekel Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 december 2012
J Ekel Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 december 2012
Als $y = a\sin (wt) + b\cos (wt)$ een oplossing is dan is $y' = aw\cos (wt) - bw\sin (wt)$.Ik gebruik de variabele 'r' voor 'RC'. Dat schrijft wat makkelijker. Invullen van y' en y in de D.V. geeft:$\begin{array}{l} r \cdot aw\cos (wt) - r \cdot bw\sin (wt) + a\sin (wt) + b\cos (wt) = \sin (wt) \\ \cos (wt)(arw + b) + \sin (wt)( - brw + a) = \sin (wt) \\ \left\{ \begin{array}{l} arw + b = 0 \\ - brw + a = 1 \\ \end{array} \right. \\ \end{array}$Probeer a en b uit te drukken in 'r' en 'w' en je bent er uit.Helpt dat? Anders maar vragen! WvR woensdag 19 december 2012
WvR woensdag 19 december 2012
©2001-2024 WisFaq