Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dubbel sommatieteken

Ik ben bezig met het oefenen op dubbele sommatietekens maar wanneer er zowel i als j in de formule staan zie ik niet meer hoe ik naar de uitkomst moet komen.

Het gaat om het volgende:
$\sum$(i=1 tot 5)$\sum$(j=1 tot 5) (i+Xj)
Verder is er een tabel met waardes voor Xi maar die lijken me hier niet nodig.

Kan ik hier het eerste teken wegwerken tot $\sum$(j=1 tot 5) (15+Xj)? En hoe dan verder zonder waardes voor Xj?

MvdAa
Student universiteit - dinsdag 18 december 2012

Antwoord

Gewoon uitschrijven?

$
\begin{array}{l}
\sum\limits_{i = 1}^5 {\sum\limits_{j = 1}^5 {i + X_j } } = \\
\sum\limits_{i = 1}^5 {i + X_1 } + i + X_2 + i + X_3 + i + X_4 + i + X_5 = \\
\sum\limits_{i = 1}^5 {5 \cdot i + X_1 } + ... + X_5 = \\
5 + X_1 + ... + X_5 + 10 + X_1 + ... + X_5 + 15 + X_1 + ... + X_5 + ... = \\
75 + 5 \cdot \left( {X_1 + ... + X_5 } \right) \\
\end{array}
$

Helpt dat?

WvR
dinsdag 18 december 2012

 Re: Dubbel sommatieteken 

©2001-2025 WisFaq