Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het vlak x2,y3en yx

In een kubusDEFG ABCO zijn de kentallen A en G respectievelijk
(6,0,0);(0,6,0)en (0,6,6)

teken in de kubus vlakken x=2,y=3 en y=x en z=1

x=2 is toch geen vlak maar een lijn? en die anderen toch ook?

bouddo
Leerling mbo - zondag 16 december 2012

Antwoord

Als je niet weet dat je met ruimtelijke meetkunde bezig bent, dan zul je bij y = x sneller aan een lijn dan aan een vlak denken. Zo ook bij x = 2 en je overige voorbeelden.
Neem x = 2.
Ieder punt heeft 3 coördinaten namelijk een x, een y en een z.
Iets te simpel gesteld: x is het aantal stappen naar voren, y naar rechts en z naar boven.
Met x = 2 bedoelt men nu àlle punten met eerste coördinaat 2 en de y en z mogen alles zijn wat je wilt.
Dat zijn dus punten die altijd 2 stappen naar voren liggen en verder willekeurig naar rechts/links en willekeurig naar boven/beneden.
Al die punten liggen dus in een verticaal vlak dat 2 stappen voor de oorsprong ligt.
Dat vlak heet dan domweg 'het vlak x = 2'.

MBL
zondag 16 december 2012

©2001-2024 WisFaq