Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Huurverhoging

Voor een bepaalde huur geldt dat de huur 2400 is en elk jaar met 50 euro toeneemt. Voor een andere huur geldt dat de huur ook 2400 is en elk jaar 2% hoger wordt.
Leg uit waarom voor de eerste huurder geldt:
u(n)=u(n-1)+50
Dit kan ik niet uitleggen want voor n=0 krijg ik 2400 (-1)+50=-2350 en voor n=1 krijg ik 2400ˇ0+50=50. Bedoelen ze hier alleen de verhoging mee oftewel alleen de toename vanaf n=1 maar dan zou hij al in het eerste jaar een huurverhoging krijgen van 50 euro en dan klopt het verhaal niet want de bedoeling is dat de huur na 1 jaar wordt verhoogd met 50 euro ik betwijfel of deze vraag juist is gesteld door het boek?
Geldt voor de tweede huurder hier de formule 2400ˇ1.02n-1?

bouddo
Leerling mbo - zaterdag 15 december 2012

Antwoord

Popelepé, wat doe je nu?

u(n) is het n-de getal in de rij. u(n-1) is dan de 'vorige term'. Een rijtje als:

2400, 2450, 2500, 2550, ...

Met n=0 voor de eerste term (sommige boeken gebruiken n=1) krijg je:
u(0)=2400
u(1)=2450
u(2)=2500
...

u(n)=u(n-1)+50 wil dus zeggen dat bijvoorbeeld:

u(1)=u(0)+50=2400+50=2450
u(2)=u(1)+50=2450+50=2500
u(3)=u(2)+50=2550
Enz...

We noemen u(n)=u(n-1)+50 wel een recursief geformuleerde rij.

WvR
zaterdag 15 december 2012

©2001-2024 WisFaq