Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

(A-B)2= (A-B)(A+B)
maar wat moet je dan dan met (A-B)3 of gaat dat niet??

enneu kun je ook op de 1 of andere manier (A-B)3 ontbinden zoals bv.: A2+2AB+B2= (A+B)2 ???

dank u

hanne
2de graad ASO - donderdag 23 januari 2003

Antwoord

Beste Hanne,
Je begint helaas al verkeerd:
(a-b)2=(a-b)(a-b)
=a2-2ab+b2
en dus niet (a-b)(a+b).
Dit uitvermenigvuldigen geeft:
(a-b)(a+b)=a2-b2
Algemeen geldt:
(a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd.

Voor (a-b)3 geldt:
(a-b)3=(a-b)(a-b)2
En dus ook aan:
(a-b)(a2-2ab+b2)
Hoe je dit weer kan uitwerken laat ik aan jezelf over. Ik meld je nog wel even dat algemeen weer geldt:
(a+b)(c+d+e)=ac+ad+ae+bc+bd+be

Succes.

M.v.g.

PHS
donderdag 23 januari 2003

Re: Ontbinden in factoren

©2001-2024 WisFaq