Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oneigenlijke integralen

Ik wil graag bepalen of een integraal convergent is. Het gaat om deze integraal:

̣ (0 tot ¥) (x·sin(x2))/(1+x3) dx.

Ik kan substitueren, partieel integreren en breuksplitsen, maar volgens mij kan ik daar deze integraal niet mee berekenen. Is het nu toch mogelijk om te bepalen of de integraal convergent is?

Alvast heel erg bedankt voor uw reactie.

Ilse
Student universiteit - maandag 10 december 2012

Antwoord

Ik zou de integrand afschatten: $$\left|\frac{x \sin(x^2)}{1+x^3}\right|\le \frac{x}{1+x^3}$$ de integraal $$\int_0^\infty\frac{x}{1+x^3}dx$$ kun je wel uitrekenen denk ik.

kphart
dinsdag 11 december 2012

©2001-2024 WisFaq