Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bij welke p is functie H gelijk aan functie F

Hallo,
de vraag : Bereken voor welke waarde van 'p' de bijbehorende functie 'h' gelijk is aan de functie 'f'.

f(x) = -x3+27x+44
h(x) = (x+4)(p+4x-x2)

bij h haakjes wegwerken, maar daarna zit ik vast. Ik kom tot het volgende :
-x3+px+16x+4p = -x3+27x+44
px+16x+4p=27x+44
x(p+16)+4p =27x+44

Hoe nu verder?
Uiteindelijk is het antwoord p = 11 maar ik snap de stappen tussen hierboven en p = 11 niet.
Alvast bedankt

Aiko H
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 december 2012

Antwoord

De -x3 valt weg (hoera!) en je houdt over (p + 16)x + 4p = 27x + 44
Als dit identieke uitdrukkingen moeten zijn, dan zal p + 16 = 27 en 4p = 44 in één keer moeten lukken. p = 11 doet het!

MBL
dinsdag 4 december 2012

©2001-2024 WisFaq