Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken de afgeleide met de definitieformule

Ik heb dus geprobeerd om dit te doen zoals u hieronder kan zien. Maar uiteindelijk kom ik een + 4$\Delta$x teveel uit.
Misschien weet u wat ik fout heb gedaan?

Met vriendelijke groeten

Gegeven is de functie f(x) = 4x2-6x+9
Bereken f’(x) met behulp van de definitieformule van de afgeleide.

$\Delta$f(x) /$\Delta$x

= (f(x+$\Delta$x)-f(x))/ $\Delta$x
= (4(x+$\Delta$x)2-6(x+$\Delta$x)+9-(4x2-6x+9))/ $\Delta$x
= (4(x2+2x $\Delta$x+($\Delta$x)2)-6(x+$\Delta$x)+9-4x2-6x+9)/ $\Delta$x
= (8x$\Delta$x + 4($\Delta$x)2-6$\Delta$x)/$\Delta$x
= 8x + 4$\Delta$x-6
= 8x – 6 + 4$\Delta$x

P. van
Student hbo - donderdag 23 januari 2003

Antwoord

Hoi,

Bedenk dat f'(x)=lim($\Delta$x$\to$0,$\Delta$f(x)/$\Delta$x).
Je rekende na dat $\Delta$f(x)/$\Delta$x=8x-6+4$\Delta$x. Nu nog die limiet dus...

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 23 januari 2003

©2001-2024 WisFaq