Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Top parabool berekenen

Hoe bereken je met een formule de top van een parabool?
Kunt u mij een voorbeeld laten zien? Alvast bedankt.

Jordy
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 2 december 2012

Antwoord

$
\begin{array}{l}
\large Voor \\
y = ax^2 + bx + c \\
geldt: \\
x_{top} = \frac{{ - b}}{{2a}} \\
\end{array}
$

Voorbeeld
$
\large\begin{array}{l}
Gegeven: \\
y = x^2 - 4x + 7 \\
a = 1,\,\,b = - 4\,\,en\,\,c = 7 \\
x_{top} = \large\frac{{ - - 4}}{{2 \cdot 1}} = \frac{4}{2} = 2 \\
y = 2^2 - 4 \cdot 2 + 7 = 4 - 8 + 7 = 3 \\
Top(2,3) \\
\end{array}
$

Zoiets?

Zie ook de top van een parabool

WvR
zondag 2 december 2012

©2001-2024 WisFaq