Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verband bij cyclometrische functies

ik vind in een oefening dat cos ( Bg sin y ) = sqrt(1-y2)
Dit heeft iets te maken met de grondformule van de goniometrie, maar hoe?

Vannes
3de graad ASO - dinsdag 27 november 2012

Antwoord

Beste Diana,

Volgens de grondformule geldt $\sin^2 a + \cos^2 a = 1$, voor alle $a$; waaruit volgt
dat $\cos^2 a = 1 - \sin^2 a$, of met $a = \mbox{Bgsin}\,y$:
$$\cos^2 (\mbox{Bgsin}\,y) = 1-\sin^2 (\mbox{Bgsin}\,y) = 1-y^2$$want $\sin (\mbox{Bgsin}\,y) = y$. Omdat $\mbox{Bgsin}\,y$ tussen $-\pi/2$ en $\pi/2$ ligt en de cosinus daar positief is, volgt:
$$\cos (\mbox{Bgsin}\,y) = \sqrt{1-y^2}$$mvg,
Tom

td
dinsdag 27 november 2012

©2001-2025 WisFaq