Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oneigenlijke integralen

Is de integraal van -oneindig tot +oneindig van de functie 1/x niet gelijk aan 0 omdat de oppervlakten onder en boven de x-as elkaar opheffen? In ons boek staat geen uitkomst?

OPA
3de graad ASO - dinsdag 20 november 2012

Antwoord

Dit heeft te maken met de definitie van de oneigenlijke integraal. De totale integraal is gedefinieerd als de som van de integralen over elk interval waarop de functie gedefinieerd mits elk van die individuele integralen een reëel getal als uitkomst heeft.
De volgorde hier is dus: eerst kijken of $\int_0^\infty\frac1x\,dx$ en $\int_{-\infty}^0\frac1x\,dx$ convergeren. Als ook maar één van de integralen niet convergeert, dan bestaat $\int_{-\infty}^\infty\frac1x\,dx$ ook niet.
In dit geval convergeren beide zelfs niet.

kphart
woensdag 21 november 2012

©2001-2024 WisFaq