Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Irrationale omvormingen

hoi

Ik snap iets niet verder

Ik moet dit (a^3/5·a^-3/4)/(a^-2/6) omvormen naar de meest eenvoudige vorm zonder negatieve of gebroken exponenten.

Ik weet dat het antwoord a·de vierdermachtswortel van a moet zijn.

Maar ik weet niet hoe ik verder moet

jennif
3de graad ASO - dinsdag 20 november 2012

Antwoord

Als je $
\Large\frac{{a^{\frac{3}{5}} \cdot a^{ - \frac{3}{4}} }}{{a^{ - \frac{2}{5}} }}
$ bedoelt... dat moet je hier en daar nog wel wat haakjes schrijven en geen -2/6 schrijven als je -2/5 bedoelt. Dan klopt het precies...

$
\Large\frac{{a^{\frac{3}{5}} \cdot a^{ - \frac{3}{4}} }}{{a^{ - \frac{2}{5}} }} = \frac{{a^{\frac{3}{5} - \frac{3}{4}} }}{{a^{ - \frac{2}{5}} }} = \frac{{a^{ - \frac{3}{{20}}} }}{{a^{ - \frac{2}{5}} }} = a^{ - \frac{3}{{20}}} \cdot a^{\frac{2}{5}} = a^{ - \frac{3}{{20}} + \frac{2}{5}} = a^{\frac{1}{4}} = \sqrt[4]{a}
$

Dus ik bedoel maar...

PS
Kies je wel een goede categorie? Dit is formules.

WvR
dinsdag 20 november 2012

©2001-2024 WisFaq