Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Modulorekenen

beste heer/mevrouw,

ik zit met het volgende.

bepaal alle gehele getallen x waarvoor geldt x2+3x+1 is een zevenvoud.

ofwel x2+3x+1= 0 mod(7)

ik begon met x2+3x= -1mod(7) of anders 6 mod(7) ( dat is hetzelfde) echter kwam ik hier niet mee verder.

toen dacht ik, elk getal x is of 0 of 1 of 2 ,3 ,4 ,5 ,6 mod zeven. Ik heb voor x 0 t/m 6 geprobeerd ( je zou dan toch tenminste 1 oplossing moeten vinden dacht ik, maar ik vond geen oplossingen.

Nu kan het natuurlijk zo zijn, dat er geen oplossingen zijn. Maar dan hadden ze denk deze vraag niet gesteld. Toch is mijn conclusie voorals nog dat er geen oplossingen zijn.

Kunnen jullie mij verder helpen. en mochten er echt geen oplossingen zijn kunnen jullie dan een aanpak/voorbeeld geven voor een soortgelijke waar wel oplossingen voor zijn.
bij voorbaat dank dennis.


dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 19 november 2012

Antwoord

Het klopt dat er geen oplossingen zijn.
Er zijn wel oplossingen voor b.v. x2+3x (x=0 of x=4 mod 7), x2+3x+2 (x=5 of x=6 mod 7) , x2+3x+3 (x=1 of x=3 mod 7) en x2+3x+4 (x=2 mod 7).

hk
maandag 19 november 2012

©2001-2024 WisFaq