Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Modulus-strepen

Mijn vriendin vroeg mij of ik haar kon helpen met haar wiskunde.Ik weet niet wat er wordt gevraagd als je dit moet oplossen.
|2x-3|=8
y=2-|3x-2|

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 juli 2001

Antwoord

De |-strepen zijn modulus-steepjes....
Of te wel de absolute waarde....
| -3 | = 3
| 3 | = 3

Bij bovenstaande vergelijkingen betekent dit meestal 2 verschillende oplossingen:
1) 2x-3 = 8
2) 2x - 3 = -8
die los je op en dan krijg je 2 oplossingen.

Bij de tweede vergelijking kun je een grafiek tekenen. Meestal zit er in zo'n grafiek een knik...

Voor het tekenen van de grafiek van y=2-|3x-2| kijk je naar twee gevallen:

  1. 3x-2>0
    Voor x>2/3 teken je de grafiek van y=2-(3x-2); y=-3x+4
  2. 3x-2<0
    Voor x<2/3 teken je de grafiek van y=2--(3x-2)=2+3x-2=3x; y=3x

WvR
maandag 16 juli 2001

©2001-2024 WisFaq