Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is het antwoord van -22?

Wat is het antwoord van -22.
De ene rekenmachine geeft 4 aan, immers -2 x -2 = 4
De ander zegt, nee het kwadraat staat boven het grondgetal 2, en dan is het antwoord -4. Welk antwoord is juist?

Peter
Iets anders - dinsdag 6 november 2012

Antwoord

Als je schrijft -22 dan is het antwoord -4. Machtsverheffen gaat voor vermenigvuldigen. -22 is hetzelfde als -1·22, vandaar. Dat sommige rekenmachines daar anders over denken is geen argument. Foute rekenmachine... of het werkt anders dan je denkt. Als je -2 doet en dan = en dan Ans2 dan komt er wel 4 uit. Maar dat klopt ook wel want -2·-2 is inderdaad 4.

Je kunt veel onduidelijkheden vermijden door (-2)2 te schrijven als je -2·-2 bedoelt. Als je -22 schrijft dan bedoel je -2·2=-4.

Dit soort problemen doen zich vaak voor bij het berekenen van functiewaarden waarbij x negatief is:

f(x)=x²-4x+2

Invullen van x=-2 geeft: f(-2)=(-2)²-4·-2+2=-2
Als je dat op je rekenmachine zou uitrekenen (niet doen!) dan moet je ook haakjes schrijven:

(-2)²-4×-2+2 $\to$ -2

Hopelijk helpt dat.

WvR
dinsdag 6 november 2012

©2001-2024 WisFaq