\require{AMSmath} Vereenvoudigen van een goniometrische uitdrukking cos(4a) - 1 -------------- sina - sin (3a) ik probeerde eerst met noemer in het lang te schrijven, daarna de teller, maar ik kan het niet vereenvoudigd krijgen. Kunnen jullie helpen?? xx bedankt Kim 3de graad ASO - woensdag 22 januari 2003 Antwoord Hoi, Teller: cos(2a+2a) - 1 = cos(2a)cos(2a) - sin(2a)sin(2a) - 1 = cos(2a)cos(2a) - sin(2a)sin(2a) - cos2(2a) - sin2(2a) = -2sin2(2a) Noemer: 2cos((a+3a)/2)sin((a-3a)/2) = 2cos(2a)sin(-a) =-2cos(2a)sin(a) Teller/Noemer geeft: tg(2a)·sin(2a) / sin(a) = tg(2a)·2·sin(a)·cos(a)/sin(a) = 2·tg(2a)·cos(a) Koen woensdag 22 januari 2003 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
cos(4a) - 1 -------------- sina - sin (3a) ik probeerde eerst met noemer in het lang te schrijven, daarna de teller, maar ik kan het niet vereenvoudigd krijgen. Kunnen jullie helpen?? xx bedankt Kim 3de graad ASO - woensdag 22 januari 2003
Kim 3de graad ASO - woensdag 22 januari 2003
Hoi, Teller: cos(2a+2a) - 1 = cos(2a)cos(2a) - sin(2a)sin(2a) - 1 = cos(2a)cos(2a) - sin(2a)sin(2a) - cos2(2a) - sin2(2a) = -2sin2(2a) Noemer: 2cos((a+3a)/2)sin((a-3a)/2) = 2cos(2a)sin(-a) =-2cos(2a)sin(a) Teller/Noemer geeft: tg(2a)·sin(2a) / sin(a) = tg(2a)·2·sin(a)·cos(a)/sin(a) = 2·tg(2a)·cos(a) Koen woensdag 22 januari 2003
Koen woensdag 22 januari 2003
©2001-2025 WisFaq