Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gonioformule bewijzen

                sin(x+y).sin(x-y)tan2x - tan2y = -----------------                   cos2x.cos2y 
Zou je dit kunnen uitleggen want ik kom steeds als ik start van RL iets verkeerd uit. Moet ik dan langs LL starten?

Joris
3de graad ASO - woensdag 22 januari 2003

Antwoord

Hoi,

Je wil bewijzen dat tg2(x)-tg2(y)=(sin(x+y).sin(x-y))/(cos2(x).cos2(y)). Je kan van links naar rechts werken, omgekeerd, of beide leden manipuleren. Alles kan en alles is goed. De meest elegante oplossing is die die je makkelijkst kan begrijpen. Praktisch is dat die met het minste schrijfwerk :-)... Hier kan je makkelijk die cos2'en wegwerken.

Omdat je per se rechts wil beginnen:
sin(x+y).sin(x-y)=
(sin(x).cos(y)+cos(x).sin(y)).(sin(x).cos(y)-cos(x).sin(y))=
(sin(x).cos(y))2-(cos(x).sin(y))2

Zodat
sin(x+y).sin(x-y)/(cos2(x).cos2(y))=
(sin(x)/cos(x))2-(sin(y)/cos(y))2=
tg2(x)-tg2(y)

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 22 januari 2003

©2001-2024 WisFaq