Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Negatieve discriminant

Als de discriminant negatief is zeggen we in de wiskunde dat er geen oplossingen zijn. Maar er is een oplossing voor bedacht. Wij denken zelf dat het met complexe getallen moet lukken maar hier komen we niet echt uit. Kunnen jullie ons helpen?
Bedankt alvast, Dick

Dick B
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 22 januari 2003

Antwoord

Beste Dick,
De wiskunde zegt niet dat er geen oplossingen zijn, maar geen reele oplossingen. De wiskunde heeft inderdaad hier een oplossing voor bedacht: Het imaginaire getal 'i'.
Dit is eigenlijk te zien als
(-1) = i
Je kunt eenvoudig nu de 'imaginaire/complexe' oplossing noteren omdat:
(-a)=(-1·a)=(-1)·(a)=i·(a).
Dus bijvoorbeeld: (-4)=i·(4)=i·2 = 2i
Succes ermee.

M.v.g.

PHS
woensdag 22 januari 2003

©2001-2024 WisFaq