Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 68584 

Re: Homografische functie probleem

Het probleem is dat ik de a niet weet hoe ik dat kan vinden.

Gryspe
3de graad ASO - woensdag 10 oktober 2012

Antwoord

Het is jammer dat je niet de moeite neemt om even na te kijken of de opgave wel helemaal klopt, want het antwoord van de docent is niet in overeenstemming met de gegevens die je me doorgeeft.

Ga uit van de functie f(x) = (px + q)/(x + r)
Uit f(-1) = 0 volgt dat -p + q = 0 ofwel p = q.
De horizontale asymptoot heeft de vergelijking y = p en dús p = -2 en dús q = -2
Omdat (4,10) op de grafiek ligt volgt nu (-2·4 + -2)/(4 + r) = 10 zodat
r = -5
Conclusie: f(x) = (-2x - 2)/(x - 5)

MBL
donderdag 11 oktober 2012

©2001-2024 WisFaq