Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijking

Hallo wisfaq,

Ik moet de volgende vergelijking oplossing, maar ik zou echt niet weten hoe je eraan moet beginnen:

th(2argsh(4))-th(argch2)

Ik dacht dat ik het best eerst van de hyperbolische functies kon afgeraken door de regel van osborne en zo een goniometrische vergelijking te krijgen, maar dan geraak ik nog niet verder..

Als ik die wet toepas krijg ik:
tg(2bgsin4)-tg(bgcos2)

en aangezien dat tg = sin/cos
$\leftrightarrow$ sin(2bgsin4)/cos(2Bgsin4) - sin(bgcos2)/cos(bgcos2)

Maar daar zit ik nu vast..
De oplossing moet zijn: 8sqrt(17)/33 - sqrt(3)/2

Alvast bedankt!

Dimitr
Student universiteit België - woensdag 10 oktober 2012

Antwoord

Ik neem aan dat je met argsh(4) bedoelt arcsinh(4) en idem voor argch(2).

Gebruik de formules arcsinh(x) = ln(x + √(x2+1)) en
arccosh(x) = ln(x + √(x2-1)).
De eerste formule geldt altijd, de tweede alleen als x$\ge$1

En de identiteit tanh(ln(x)) = (x2-1)/(x2+1) is ook mooi te gebruiken.

MBL
woensdag 10 oktober 2012

©2001-2024 WisFaq