Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk met behulp van een vierkantsvergelijking

Ik kan uit onderstaande vraag geen vergelijking halen...

Een oppervlakte A dat uit de som van 2 vierkanten bestaat is 109cm2. De zijde van het tweede vierkant is 4 cm groter dan het dubbele van de zijde vh eerste vierkant. Hoe groot is de zijde van elk vierkant?

x = zijde van vierkant 1
y = zijde van vierkant 2

109 = x2 + y2 (1)

De zijde van het tweede vierkant is 4 cm groter dan het dubbele van de zijde vh eerste vierkant
y+4 = 2x
y=2x-4 (2)

(2) invullen in (1)
109 = x2 + (2x-4)2
109=x2+(4x2-16x+16)
0=5x2-16x-93
en dan de discriminant uitrekenen...

Is het zo?

Sofie
2de graad ASO - zaterdag 6 oktober 2012

Antwoord

Volgens mij moet het zijn:
y=2x+4 (2)
Immers dan is y 4 groter dan 2x (het dubbele van x).
Je krijgt dan
5x2+16x+16=109
5x2+16x-93=0

hk
zaterdag 6 oktober 2012

©2001-2024 WisFaq