Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Decimaal naar breuk omzetten

Hallo,
Ik zoek iemand die mij wil helpen bij een breuk berekening.
Ik moet voor een machine (is dus niet zomaar een raadseltje) een decimaal getal (0,642921386) omzetten naar een breuk, of zo dicht mogelijk benaderen met een breuk die mag bestaan uit 4 getallen ( a maal c gedeeld door b maal d) of 2 getallen ( a gedeeld door d) De verzameling getallen a,b,c en d bestaat uit de reeks 20 t/m 80 en 96 , en ieder getal mag maar 1 keer in de breuk voorkomen.
Dat valt voor mij nog niet mee. Als het niet lukt om dit methodisch op te lossen ( ipv gokken en dan zo dicht mogelijk erbij komen) , ook geen probleem ik moet de eerste nog tegen komen die dit oplost. Al is de machine van 1954, toen kon het wel, zonder rekenmachine. In ieder geval bedankt!

Kees S
Iets anders - dinsdag 2 oktober 2012

Antwoord

Vroeger rekende men heel veel en heel snel, met alleen pen en papier.

Wij gebruiken liever rekentuig, want we hebben tijd nodig om naar de tv te kijken.

Dus:

min:=1;
for a:=20 to 80 do
for b:=20 to 80 do
for c:=20 to 80 do
for d:=20 to 80 do
if ((ab) and (ac) and (ad) and (bc) and (bd) and (cd)) then
begin
if abs((a*b)/(c*d) - 0.642921386) min then
begin min:=abs((a*b)/(c*d) - 0.642921386); writeln(a:3,b:3,c:3,d:3) end;
if abs((96*b)/(c*d) - 0.642921386) min then
begin min:=abs((96*b)/(c*d) - 0.642921386); writeln(96:3,b:3,c:3,d:3) end;
if abs((a*b)/(96*d) - 0.642921386) min then
begin min:=abs((a*b)/(96*d) - 0.642921386); writeln(a:3,b:3,96:3,d:3) end;
if abs((a/d) - 0.642921386) min then
begin min:=abs((a/d) - 0.642921386); writeln(a:3,d:3) end;
end

Ik vind het minimale verschil bij (35*41)/(31*72).

hr
vrijdag 16 november 2012

©2001-2024 WisFaq