Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Window op GR

een fabrikant van fietsen gebruikt het volgende model om de jaarlijkse winst W in euro's te berekenen:
W=-45x3+2500x2-275000
hierin zijn de reclamekosten x per jaar in tienduizenden euro's.
Per jaar geeft de fabrikant niet meer dan 500000 euro aan reclame uit.
a) schets de grafiek van W

ik heb erg veel moeite met het vinden een goede window op de GR dus het vinden van de x-max/y-max/x-min/y-min

ik heb geleerd dat als je de x-max en x-min hebt gevonden dat je dan zoom-fit kunt gebruiken, dat snap ik dan wel maar dan moet ik wel de x-max/min hebben gevonden en dat vindt ik nogal moeilijk.
Hoe kun je deze uit de formule of verhaaltje afleiden?
Mijn lerares zij dat je het ook via table op je GR kunt vinden, maar hoe dan mij is dat nog niet gelukt namelijk..

sara
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 26 september 2012

Antwoord

Omdat x per 10000 euro gaat, is de grootste x in dit geval dus 50.
Natuurlijk is x niet negatief, dus ik zou het x-window maar eens kiezen vanaf 0 tot en met 50.
De y-grenzen geven vaak meer problemen.
Je kunt de formule invoeren en dan domweg in de tabel kijken hoe het met de winstgetallen zit.
Bij x = 0 zit je op een startwaarde -275000.
Ergens rond de x = 38 geeft de tabel een hoogste waarde aan, een dikke 800000 euro.
Je kunt als bovengrens nu bijv. 1000000 nemen.
Het apparaat geeft geen krimp en hoewel het plaatje klein is, bevat het toch wat je wilt.
Helder? Zo niet, reageer nog even.

MBL
donderdag 27 september 2012

©2001-2024 WisFaq