Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadraatvrij

Hoi wisfaq

Stel dat 1/4 - a2b een geheel getal is. Gegeven dat b kwadraatvrij is en niet 1, hebben we a=n+1/2. Hoe komen ze hieraan? Dat a geen geheel getal kan zijn is duidelijk..

dankjewel

Job
Student hbo - dinsdag 25 september 2012

Antwoord

1/4-a2b is geheel betekent dat je kunt schrijven 1/4-a2b=k
Omdat k best negatief mag zijn kun je dit schrijven als a2b=k+1/4
Vermenigvuldigen met 4 levert op:
4a2b=4k+1
(2a)2b=4k+1
Uit de rest van je verhaal blijkt dat b in ieder geval geheel moet zijn.
Maar dan moet (2a)2 ook geheel zijn.
Het product van twee gehele getallen kan alleen gelijk zijn aan 1 modulo 4 als, of
beide 1 mod 4 zijn
of
beide 3 mod 4.
(2a)2 kan niet gelijk zijn aan 3 mod 4, dus (2a)2=1 mod 4.
Dit kan alleen als 2a=1 mod 4 of 2a=3 mod 4.
Dus 2a=4m+1 of 2a=4m+3
Dus a=2m+1/2 of a=2m+1+1/2
Samen genomen lever dit a=n+1/2.

Overigens heb ik nergens gebruikt dat b kwadraat vrij en niet 1 is.
Alleen heb ik aangenomen dat b geheel is.
Dat b niet noodzakelijkerwijs kwadraat vrij of ongelijk aan 1 moet zijn blijkt b.v. uit het voorbeeld:
a=1/2 en b=1:
1/4-a2b is dan gelijk aan 1/4-1/4=0 en dat is geheel.
Wel is het noodzakelijk dat b gelijk is aan 1 mod 4, oftewel dat b=4t+1, met t geheel.

hk
vrijdag 28 september 2012

©2001-2024 WisFaq