Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiatie

De vergelijking:

3y^2v^2 + 1/yv + 1/y^2v^2 = -5

definieert impliciet v als functie van y. Bepaal dv/dy

Ik heb geen idee wat ze hier mee bedoelen.
Bedankt!

Kim
Student hbo - zaterdag 15 september 2012

Antwoord

Beste Kim,

Beschouw $v$ als functie van $y$, dus $v=v(y)$ waarbij de functie impliciet gedefinieerd wordt via de gegeven vergelijking. Gebruik dan de methode van impliciet afleiden: differentieer de vergelijking naar $y$ waarbij je $v$ dus niet als constante beschouwt, let op voor de kettingregel. Wat voorbeelden met uitleg: Impliciet afleiden, Wat is impliciet afleiden?.

Los ten slotte op naar $dv/dy = v'(y)$.

mvg,
Tom

td
woensdag 19 september 2012

©2001-2024 WisFaq