Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Haakjes uitwerken bij 3 haakjes

Beste mensen,

Ik ben onlangs begonnen met mijn studie Farmaceutische Wetenschappen, waarbij ik tijdens het vak calculus op een vergelijking stuitte waar ik niet uitkwam.
Calculus is al tamelijk pittig voor mij aangezien ik wiskunde A heb gehad op de middelbare school, dus vandaar dat ik de vraag stel.

Het gaat om de volgende vergelijking:

(1.000-x)(2.000-x)(1.15·102)=4x2

Ik heb geen idee hoe ik dit moet oplossen, en ik heb al dingen geprobeerd maar steeds komt er niets uit.

Ik zou heel dankbaar zijn als iemand kan reageren hierop met een uitleg :D

David
Student universiteit - zaterdag 8 september 2012

Antwoord

Voor zover ik begrijp staat er:
(1-x)·(2-x)·115=4x2
Werk eerst de haakjes weg:
(2-x-2x+x2)·115=4x2
Dus
(2-3x+x2)·115=4x2
115x2-345x+230=4x2
111x2-345x+230=0

Dit is een zogenaamde tweedegraads of vierkantsvergelijking.
Deze kun je oplossen met de zogenaamde wortel formule (abc formule), ook wel abc-kanon of wortelkanon genoemd.
Zie: Wortelformule

hk
zaterdag 8 september 2012

©2001-2024 WisFaq