\require{AMSmath} Vereenvoudigingen van formules Ik heb hier 2 oefeningen en ik zie echt niet hoe ik ze kan vereenvoudigen. Hopelijk jullie wel. 1. (2sin(a)+sin(2a))tan(a/2) 2. (sin(3a)-sin(a))/(cos(a)-cos(3a)) Alvast bedankt!! Vero Iets anders - dinsdag 21 januari 2003 Antwoord Hoi, Eerste: (2.sin(x)+sin(2x)).tg(x/2)= (2.sin(x)+2.sin(x).cos(x)).sin(x/2)/cos(x/2)= 2.sin(x).(1+cos(x)).sin(x/2)/cos(x/2)= 2.sin(x).2.cos2(x/2).sin(x/2)/cos(x/2)= 2.sin(x).2.cos(x/2).sin(x/2)= 2.sin(x).sin(x)= 2.sin2(x) Tweede (voorbereiding): sin(3x)= sin(2x+x)= sin(2x).cos(x)+cos(2x).sin(x)= 2.sin(x).cos2(x)+(1-2.sin2(x)).sin(x)= 2.sin(x).(1-sin2(x))+(1-2.sin2(x)).sin(x)= 3.sin(x)-4.sin3(x) cos(3x)= cos(2x+x)= cos(2x).cos(x)-sin(2x).sin(x)= (2.cos2(x)-1).cos(x)-2.cos(x).sin2(x)= (2.cos2(x)-1).cos(x)-2.cos(x).(1-cos2(x))= 4.cos3(x)-3.cos(x) Hiermee hebben we: (sin(3x)-sin(x))/(cos(x)-cos(3x))= (2.sin(x)-4.sin3(x))/(4.cos(x)-4.cos3(x))= [2.sin(x).(1-2.sin2(x))]/[4.cos(x).(1-cos2(x))]= [2.sin(x).cos(2x))]/[4.cos(x).sin2(x)]= cos(2x)/[2.sin(x).cos(x)]= cos(2x)/sin(2x)= cotg(2x) Groetjes, Johan andros woensdag 22 januari 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik heb hier 2 oefeningen en ik zie echt niet hoe ik ze kan vereenvoudigen. Hopelijk jullie wel. 1. (2sin(a)+sin(2a))tan(a/2) 2. (sin(3a)-sin(a))/(cos(a)-cos(3a)) Alvast bedankt!! Vero Iets anders - dinsdag 21 januari 2003
Vero Iets anders - dinsdag 21 januari 2003
Hoi, Eerste: (2.sin(x)+sin(2x)).tg(x/2)= (2.sin(x)+2.sin(x).cos(x)).sin(x/2)/cos(x/2)= 2.sin(x).(1+cos(x)).sin(x/2)/cos(x/2)= 2.sin(x).2.cos2(x/2).sin(x/2)/cos(x/2)= 2.sin(x).2.cos(x/2).sin(x/2)= 2.sin(x).sin(x)= 2.sin2(x) Tweede (voorbereiding): sin(3x)= sin(2x+x)= sin(2x).cos(x)+cos(2x).sin(x)= 2.sin(x).cos2(x)+(1-2.sin2(x)).sin(x)= 2.sin(x).(1-sin2(x))+(1-2.sin2(x)).sin(x)= 3.sin(x)-4.sin3(x) cos(3x)= cos(2x+x)= cos(2x).cos(x)-sin(2x).sin(x)= (2.cos2(x)-1).cos(x)-2.cos(x).sin2(x)= (2.cos2(x)-1).cos(x)-2.cos(x).(1-cos2(x))= 4.cos3(x)-3.cos(x) Hiermee hebben we: (sin(3x)-sin(x))/(cos(x)-cos(3x))= (2.sin(x)-4.sin3(x))/(4.cos(x)-4.cos3(x))= [2.sin(x).(1-2.sin2(x))]/[4.cos(x).(1-cos2(x))]= [2.sin(x).cos(2x))]/[4.cos(x).sin2(x)]= cos(2x)/[2.sin(x).cos(x)]= cos(2x)/sin(2x)= cotg(2x) Groetjes, Johan andros woensdag 22 januari 2003
andros woensdag 22 januari 2003
©2001-2024 WisFaq