Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extrema bepalen en buigpunten

Beste,

Ik heb hier een vakantietaak voor wiskunde gekregen. Ik ga naar het 6de jaar Wetenschap-Wiskunde.
En tot nu toe verliep mijn taak goed, totdat ik deze vraag tegenkwam:

Toon aan dat als de functie f(x)=ax3+bx2+cx+d twee extrema heeft ze een buigpunt heeft dat het middelpunt is van het lijnstuk gevormd door de twee extrema.

Ik heb totaaal geen idee hoe ik hieraan moet beginnen, kunnen jullie mij helpen aub?

Mvg

Oussam
3de graad ASO - donderdag 30 augustus 2012

Antwoord

f'(x)=3ax2+2bx+c
f''(x)=6ax+2b
f''(x)=0 oplossen levert x=-b/(3a)
Aangezien f''(x) van teken wisselt voor x=-b/(3a) heeft f een buigpunt voor x=-b/(3a)
Het is nu voldoende aan te tonen dat f(x) symmetrisch is in zijn buigpunt.
Immers veronderstel dat f twee extremen heeft (meer kan niet) dan moeten deze extremen tengevolge van de (nog te bewijzen) symmetrie voldoen aan het gestelde.
Noem nu u=-b/(3a).
De symmetrie kun je nu aantonen door te bewijzen dat
f(u-t)+f(u+t)=2·f(u).

hk
donderdag 30 augustus 2012

 Re: Extrema bepalen en buigpunten 

©2001-2025 WisFaq