Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe extrema vinden

Hey Wisfaq!

Ik heb een klein probleempje. Ik weet niet hoe je een extrema kan vinden bij deze 2 functies. Er staat geen oplossing in mijn handboek om te kijken of ik juist bezig ben. Moet ik eerst de eerste afgeleide nemen, daarvan de grafiek tekenen en kijken waar de maximum en minimum bevindt?

f(x) = -x4+8x2+9
f(x) = x3-3x2+2

Vriendelijk dank!

Tugba
3de graad ASO - maandag 27 augustus 2012

Antwoord

Tugba,
f(x)=-x4+8x2+9=-(x4-8x2-9)=-{(x2-4)2-25=-(x2-4)2+2525.Het maximum van 25 wordt aangenomen voor x2=4.
Van f(x)=x3-3x2+2 is f'(x)=3x2-6x. Maak van de afgeleide een tekenoverzicht. Dan vind je een max. voor x=0 en een min. voor x=2.

kn
maandag 27 augustus 2012

©2001-2024 WisFaq