Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wijn met verpakking

Deze opgave komt uit een reken test ik had als antwoord 300 cent ingevuld maar zei lossen het wiskundig op ergens lijkt me er een fout in de wiskund ete zitten of een fout in het nederlands want loschischer wijs klopt het niet lijkt mij of klopt het wel??

Een fles rode wijn wordt mooi verpakt. Inclusief die verpakking kost de wijn 15 euro. De fles wijn is 12 euro duurder dan de verpakking.
De verpakking kost cent.
(Vul een geheel getal in.)
hun uitwerking:
een somsuggestie van Jacques Schopman)
De fles wijn kost 12 euro MEER dan de verpakking.
De fles kost dus evenveel als (1 verpakking + 12 euro).
1 verpakking + 1 fles = 15 euro
1 verpakking + (1 verpakking + 12 euro) = 15 euro
2 verpakkingen + 12 euro = 15 euro
2 verpakkingen kosten 3 euro
1 verpakking kost 1,5 euro

Of iets wiskundiger genoteerd:
v = de prijs van de verpakking. w = de prijs van de wijn.
w - v = 12 euro en w + v = 15 euro

Uit 1e vergelijking blijkt:
w = v + 12 euro

Vul dit in in de 2e vergelijking:
(v + 12 euro) + v = 15 euro
2v + 12 euro = 15 euro
2v = 3 euro
v = 1,5 euro = 150 eurocent

Je kunt ook de vergelijkingen van elkaar aftrekken en bij elkaar optellen, iets voor de gevorderden:
w + v = 15
w - v = 12
opgeteld: 2w = 27
afgetrokken: 2v = 3 en dus v = 1,5 euro

bouddo
Leerling mbo - zaterdag 18 augustus 2012

Antwoord

Het is echt helemaal goed! Verpakking 1,50 betekent fles 13,50 en samen is dat 15. Met jouw antwoord 3 euro zou de fles 15 euro kosten wat samen 18 oplevert.

MBL
zaterdag 18 augustus 2012

©2001-2024 WisFaq