Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe vraagstuk over rentevoet oplossen?

Je plaatst een kapitaal van 5000 euro op een spaarrekening met een rente van 0,5 % per maand

a) Hoeveel bedraagt de rentevoet op jaarbasis?
b) Hoeveel staat er op de spaarrekening na 5 jaar?

Dus voor vraag a en b deed ik dit:

a: 0.5 · 365 /100 = 1.825 - 1.8 %
b: 5000 · 0.5 /100 =25
25 · 12 = 300
5000+300=5300

Allebei de antwoorden klopt niet en ik snap net hoe ze aan de juiste komen:

a moet 6.2 % zijn en b moet 6754.5 euro zijn.

Lot
3de graad ASO - zondag 12 augustus 2012

Antwoord

Een rentepercentage van 0,5% per maand komt overeen met een groeifactor van 1,005 per maand. Dat is dan een groeifactor van $1,005^{12}\approx1,06167...$ per jaar. Dat is dan $6,2$% per jaar.

Na 5 jaar heb je dan een tegoed van $5000\cdot1,062^{5}$ en dat is dan ongeveer 6754 euro.

Zie Rekenen met procenten en groeifactoren voor meer uitleg over procenten en groeifactoren.

WvR
zondag 12 augustus 2012

©2001-2025 WisFaq