Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoekversnelling meten

hallo, een ongebruikelijke vraag, ik wil de hoekversnelling meten van de draaing van mijn telesccop montering, deze draaidt met de snelheid van de aarde= 360 graden in 23,56 uur.
dus de montering draaidt met een constante snelheid, om die snelheid te controleren moet ik iets meten,misschien hoekversnelling, stel de versnelling = X , als X afwijkt wil ik dat coorigeren, met een resolutie van 500 millieseconden, is dit mogelijk? het meetinstrument zit op een plaat (roterend) van 35 cm. dus de hoek is 360/23.56 =
15.2801358234 graad per uur / 3600 sec = 0.0042448 graad mer sec / 2 (500 millisec) 0.002122241 graad per halve sec,
dit wil ik detecteren (gyro?) en corrigeren, ik zat dus te denken aan hoekversnelling,misschien is dat meetbaar.
Alvast bedankt

groet

Willie
Ouder - donderdag 9 augustus 2012

Antwoord

Hallo Willie,

Deze vraag gaat volgens mij niet zozeer over wiskunde maar over meettechnologie. Medewerkers van deze site hebben deze expertise niet. Ik kan wel alvast meedenken.

Het meten van hoekversnelling lijkt me zeker niet zinvol: de gewenste hoekversnelling is nul (want de aarde draait eenparig), maar ook bij een te hoge of te lage draaisnelheid van jouw telescoop is de hoekversnelling nul. De hoekversnelling is dus geen juiste maat om te bepalen of jouw telescoop met de juiste snelheid draait.

Het meten van hoeksnelheid lijkt me lastig: je zult uiterst nauwkeurig moeten kunnen meten, want ook bij een zeer kleine afwijking van de gewenste snelheid zal de positie van jouw telescoop langzaam maar zeker steeds verder afwijken.
Het meest voor de hand ligt (volgens mij) het meten van de hoekverdraaiing: voor elk moment is eenvoudig te berekenen wat de gewenste hoekverdraaiing is. Wanneer je deze kunt meten, kan je de werkelijke stand voortdurend vergelijken met de gewenste stand en corrigeren indien dit nodig is (terugkoppeling). Ik weet dat er zeer nauwkeurige lineaire verplaatsingsopnemers bestaan, ik kan me goed voorstellen dat op basis van hetzelfde principe ook hoekopnemers bestaan. Maar nogmaals, hier verlaten we het terrein van de wiskunde en komen we terecht bij meet- en regeltechniek. Expertise op dit gebied moet je ergens anders zoeken.
Hopelijk helpt deze redenatie je wel om in de juiste richting te zoeken. Veel succes!

GHvD
woensdag 15 augustus 2012

©2001-2024 WisFaq