Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële vergelijking oplossen

Hallo,

Er zijn 2 vergelijkingen die ik maar niet kan oplossen.

(1/4)x + 1/32 = 3/64

en

34x = 1/27

Hopelijk kunnen jullie mij erbij helpen.

Marian
Student hbo - woensdag 8 augustus 2012

Antwoord

Bij dit soort vergelijkingen is de aanpak 'schrijf alles met dezelfde macht' een goed idee. Bij de eerste vergelijking kan je alle termen schrijven als machten van 2.
Gebruik dan de eigenschap 2a=2b$\Rightarrow$a=b
Probeer 't maar 's.

Bij de tweede opgave idem dito maar dan als machten van 3. Dat is al bijna klaar dus...
Je gebruikt dan de eigenschap 3a=3b$\Rightarrow$a=b

Moet kunnen...

Zie ook exponentiële vergelijkingen algebraïsch oplossen en misschien zijn de rekenregels machten en logaritmen ook nog wel iets om te bekijken.

WvR
woensdag 8 augustus 2012

©2001-2024 WisFaq