Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe los je deze vergelijkingen op?

Hoi,

kan iemand mij uitleg verschaffen over hoe je vergelijkingen oplost van hogere graad? Ik probeer telkens de vergelijkingen te ontbinden. Er zijn echter vergelijkingen die ik niet kan oplossen. Bestaat er hier een methode voor?

Hoe los je 2x4 -x2-6=0 op?

Voor Horner kijk ik of men de wortels bekomt door Horner. Maar hier kom ik natuurlijke getallen uit.
vervolgens probeer ik de x2 vooraan te zetten en dan krijgen we

x2(2x2-1)-6=0 maar dan zit ik weer vast...

Kan iemand van jullie mij hierbij uitleg geven?

De 2de vergelijking waar ik bijvoorbeeld problemen mee heb is:
(1-x5)(2-x5)= x10

Hier zie ik ook niet goed hoe we hieraan moeten beginnen.
Kan iemand van jullie helpen?

christ
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 8 augustus 2012

Antwoord

1.
Dat is een voorbeeld van een bikwadratische vergelijking. Neem y=x2. De vergelijking wordt dan:
2y2-y-6=0
En dan oplossen op de 'normale manier' en daarna nog even terugvertalen naar 'x'.

2.
Haakjes wegwerken?
2-3x5+x10=x10
2-3x5=0
En dan verder oplossen.

WvR
woensdag 8 augustus 2012

©2001-2024 WisFaq