Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunt bij een hogeregraadsfunctie

Ik zit vast bij deze functie
=
x3(x-2)-1+2x =0
daarna heb ik de haakjes uitgewerkt
x4-2x3+2x-1
Ik gebruikte HORNER (deelbaar door 1)
en dit kwam uit: x3-1x2+1
Ik wou weer HORNER gebruiken, maar ik kwam geen 0 uit..
En nu ik de oefening typte zie ik dat de hogeregraadsfunctie
x4-2x3+2x-1 onvolledig is...ax2 ontbreekt

Hoe moet ik de nulpunt van een onvolledige vergelijking vinden? Of deed ik iets fout in het begin?

Oefening is= x3(x-2)-1+2x

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Amy
3de graad ASO - zaterdag 4 augustus 2012

Antwoord

Amy,
je moet Horner wel goed gebruiken. De term die ontbreekt krijgt coefficient nul. x3(x-2)-1+2x=x4-2x3+2x-1=(x-1)(x3-x2-x+1),terwijl
x3-x2-x+1=x2(x-1)-(x-1)=(x-1)(x2-1)=(x-1)2(x+1)

kn
zaterdag 4 augustus 2012

©2001-2024 WisFaq