Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking opstellen aardolieleiding

Er moet een aardolieleiding worden aangelegd van A (aan de kust) naar B (in het binnenland 120 km landinwaarts). Omdat de aanlegkosten in het binnenland 12500 euro/km zijn en langs de kustlijn maar 7500 euro/km is het interesant de leiding eerst een eind langs de kustlijn te laten lopen (lijn AC) (AC=160km)
  • Hoe moet het punt P op de rechte AC gekozen worden opdat de aanlegkosten minimaal zouden zijn?



Ik zit met nog een probleem ik krijg mijn mijn x niet gevonden bij mijn vergelijking

7500=1250x/2√x2+1202

Het gaat mis als ik de wortel wil afzonderen
Vriendelijke groeten

NILSHO
Iets anders - vrijdag 27 juli 2012

Antwoord

Dat verbaast me niks. Je notatie is trouwens ook niet erg duidelijk. Maar had je de formule voor de kosten al bepaald?

$
K(x) = 12.500\sqrt {120^2 + (160 - x)^2 } + 7500x
$

....en dan de afgeleide bepalen, op nul stellen, oplossen?
Zoiets?

WvR
vrijdag 27 juli 2012

©2001-2024 WisFaq