Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe nulpunt bij een derdegraadsfunctie zoeken?

Hey!

Ik weet de bewerking niet van deze oefening.

27X3+27X2+9X+1

In mijn handdboek staat er enkel een tekentabel met als nulpunt -1/3, maar ik weet niet hoe ze eraan komen..

Alvast bedankt voor de antwoorden!

Aqua
3de graad ASO - zondag 22 juli 2012

Antwoord

Eén manier is simpelweg herkenning: als je de formule $(a+b)^3 = a^3+3a^2b+3ab^2+b^3$ kent herken je dat $27X^3+27X^2+9X+1=(3X+1)^3$.

Een andre manier is die van rationale nulpunten zoeken: als $\frac pq$ een nulpunt is met $\mathrm{ggd}(p,q)=1$ dan moet $p$ een deler zijn van $1$ en $q$ een deler van $27$; dat geeft de volgende mogelijkheden: $\pm1$, $\pm\frac13$, $\pm\frac19$ en $\pm\frac1{27}$.

kphart
maandag 23 juli 2012

©2001-2024 WisFaq