Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een kalkoen braden

Onderzoek heeft vast gesteld dat het beste resultaat voor de braadtijd van een kalkoen volgens de volgende formule wordt verkregen:

t=11·g2/3

Als het binnenste van de kalkoen een temperatuur heeft van 85°C duurt het nog een tijd voordat de kalkoen gaar is.
ga ervan uit dat die tijd 80 minuten is en dat die tijd niet afhangt van het gewicht van de kalkoen.
Geef de formule voor de braadtijd T van een kalkoen afhankelijk van het gewicht.Is de totale braadtijd recht evenredig met een macht van het gewicht?
Antwoord:
T= 80+11·g2/3

Ik had ja is rechtevenredig met de macht van het gewicht maar het antwoordmodel zegt nee waarom niet elke kalkoen heeft toch een ander gewicht en is toch recht evenredig met 11·g2/3

bouddo
Leerling mbo - zondag 22 juli 2012

Antwoord

Die '+80' gooit roet in het eten. Zonder die '+80' zou je kunnen zeggen dat T en de macht van G rechtevenredig zijn. Lijkt op ...=11·..., waarbij T een veelvoud van die macht van G. Maar in dit geval dus niet omdat die '+80' er bij staat.
Zie ook Evenredigheid.

WvR
maandag 23 juli 2012

©2001-2024 WisFaq