Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen oplossen met ln

ln(x) - ln(x-1) = ln(3)

hier kwam ik niet uit....

Joris
Student universiteit - vrijdag 20 juli 2012

Antwoord

Je kunt kijken naar 1. Rekenregels machten en logaritmen. In dit geval:

$ln(x)-ln(x-1)=ln 3$
$ln(\frac{x}{x-1})=ln 3$
$\frac{x}{x-1}=3$

...en dan verder oplossen.

Het is een toepassing van regel L0 maar dan met aftrekken. Als optellen vermenigvuldigen is dan zal aftrekken we delen zijn...

TIP:
Het oplossen van logaritmische vergelijking komt (meestal) neer op beide leden te schrijven als $ln(..)$. Zie de rekenregels! Als je $ln(a)=ln(b)$ hebt dan volgt $a=b$.

WvR
vrijdag 20 juli 2012

©2001-2024 WisFaq