Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een lijn opstellen

Ik heb gegeven P(1,2) en Q(4,5) en gebruik hier voor de formule: rico= Yb-Ya/Xb-Xa, als ik dit invul komt er 3/3 uit en maakt 1. vervolgens denk ik dat ik het volgende moet doen ik gebruik de formule Y=a·x+b en krijg je 2=1·x+b dan raak ik het kwijt maar ga gewoon door en haal de 1 naar de 2 en krijg je 1-2=x+b en geeft -1=x+b dan draai je de -1 om met de b en krijg je b=x-1. volgens mijn boek komt er Y=X+1 Wat doe fout?

erik
Leerling mbo - woensdag 11 juli 2012

Antwoord

Je rc is goed.
De vergelijking wordt daarom van de vorm y = x + b.
Door nu de coördinaten van één van de gegeven punten in te vullen, vind je b.
Als we (1,2) als invulpunt kiezen, dan krijg je 2 = 1 + b en dus b = 1.

Wat je fout doet, is vrij ernstig. Je had gevonden 2 = 1.x + b.
In de eerste plaats is het natuurlijk raar om y wèl door 2 te vervangen en de x gewoon te laten staan. Die moet je natuurlijk ook vervangen, in dit geval door 1.
Maar zelfs al zou 2 = 1.x + b correct zijn, dan kun je die 1 toch niet naar links halen ??
Die 1 zit vast aan die x en die twee moeten eerst met elkaar worden vermenigvuldigd.

MBL
woensdag 11 juli 2012

©2001-2024 WisFaq