\require{AMSmath} Vergelijking oplossen Hallo, zou u mij alstublieft willen helpen met de volgende vergelijking:Bereken exact de oplossingen:cos(1/2x)= 7·cos(1/4x)-6Ik dacht dat je het moet oplossen met een verdubbelingsformule, maar ik kom er niet uit. Alvast bedankt! emilie Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 juli 2012 Antwoord Mijn DERIVE kon er niks mee, dus ik dacht dat het niet algebraisch oplosbaar zou zijn, maar dat klopt niet. Met cos(2A)=2cos2(A)-1 lukt het inderdaad: Neem cos(1/2x)=2cos2(1/4x)-1. Je krijgt dan: 2cos2(1/4x)-1=7·cos(1/4x)-6 2cos2(1/4x)-7·cos(1/4x)+5=0 Neem bijvoorbeeld u=cos(1/4x) en je krijgt: 2u2-u+5=0 Verder oplossen, met ontbinden in factoren of de abc-formule (u-1)(2u-5)=0 Enz... Daarna weer terugvertalen... Zou het dan lukken? WvR donderdag 5 juli 2012 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo, zou u mij alstublieft willen helpen met de volgende vergelijking:Bereken exact de oplossingen:cos(1/2x)= 7·cos(1/4x)-6Ik dacht dat je het moet oplossen met een verdubbelingsformule, maar ik kom er niet uit. Alvast bedankt! emilie Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 juli 2012
emilie Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 juli 2012
Mijn DERIVE kon er niks mee, dus ik dacht dat het niet algebraisch oplosbaar zou zijn, maar dat klopt niet. Met cos(2A)=2cos2(A)-1 lukt het inderdaad: Neem cos(1/2x)=2cos2(1/4x)-1. Je krijgt dan: 2cos2(1/4x)-1=7·cos(1/4x)-6 2cos2(1/4x)-7·cos(1/4x)+5=0 Neem bijvoorbeeld u=cos(1/4x) en je krijgt: 2u2-u+5=0 Verder oplossen, met ontbinden in factoren of de abc-formule (u-1)(2u-5)=0 Enz... Daarna weer terugvertalen... Zou het dan lukken? WvR donderdag 5 juli 2012
WvR donderdag 5 juli 2012
©2001-2024 WisFaq