Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van een som van functies

y= 1/x - 2x9 + e5x + ln(3x2)

Alsjeblieft de laatste ik heb nl donderdag een tentamen en dit zou echt heeeeeeel veel helpen.
Bedankt een ontdekkende student.

M.Hart
Student hbo - zondag 19 januari 2003

Antwoord

Dit lijkt moeilijker dan het is. Zoals je weet geldt in het algemeen:
[f(x)+g(x)]'=f'(x)+g'(x)
Dat lijkt niks bijzonders, maar dat is het toch wel een beetje... de afgeleide van de som van twee functies is gelijk aan de som van de afgeleiden. Dat is niet niks!

In jouw geval:
y=1/x-2x9+e5x+ln(3x2)
kan je dat mooi gebruiken!
y'=-1/x2-18x8+5·e5x+2/x

Kijk maar een op de formulekaart en bestudeer nog een keer de kettingregel!

Zie formulekaart

WvR
zondag 19 januari 2003

©2001-2024 WisFaq