Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een vlak uit de vectorvoorstelling

Hoe kun je een vergelijking van het vlak opstellen met vectorvoorstelling:

v=(1,-2,0)+L(-4,4,1)+M(1,1,3)

bouddo
Leerling mbo - dinsdag 26 juni 2012

Antwoord

Begin met de vv uit elkaar te plukken.
x = 1 - 4L + M
y = -2 + 4L + M
z = 0 + L + 3M

De clou is nu twee van deze vergelijkingen te gebruiken om L en M in x, y en z uit te drukken en de resultaten in de derde vergelijking in te vullen.
Tel bijv. het eerste tweetal eerst op en trek ze daarna af. Je krijgt x + y = -1 + 2M waaruit volgt dat M = 1/2x + 1/2y + 1/2 en x - y = 3 - 8L waaruit je L kunt vrijmaken.
Door de uitdrukkingen voor L en M in de derde vergelijking in te vullen, krijg je een vergelijking in x, y en z.

Deze methode kan bewerkelijk zijn en er bestaan dan ook andere en snellere. Dan zul je bijv. kennis moeten hebben van het begrip normaalvector en/of inproduct en/of uitproduct.

MBL
woensdag 27 juni 2012

©2001-2024 WisFaq