Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulhypothese bij meerdere steekproeven

Wanneer je moet bereken of de nulhypothese (H0=nul hyp.) waar is, bij 2 experimenten. ben je een formule nodig: t=(x1-x2)/s(1/n1+1/n2) dit is voor 2 experimenten. nu wil ik meerdere experimenten dus testen op de H0.moet ik dan telken weer 2 tegelijk testen of is daar een bepaalde formule voor ps. x1= gemiddelde 1e experiment x2= '' 2e '' n= aantal bepalingen s= standaartdiviatie

frank-
Student hbo - zondag 19 januari 2003

Antwoord

Het betreft hier een verschiltoets voor gemiddelen. Met deze toets kun je op de manier die jij aangeeft toetsen of in twee groepen het werkelijk gemiddelde gelijk kan zijn. Wanneer je dit wil uitbreiden naar 4 groepen (onafhankelijke steekproeven) dan toets je:

Nulhypothese: in alle groepen is het werkelijk gemiddelde gelijk.

Alternatief: in minstens een van de groepen is het gemiddelde afwijkend.

De toets die je dan dient uit te voeren is een variantieanalyse (ANOVA). De voorkeur verdient het om dat niet met de hand maar met een statistisch pakket als SPSS uit te voeren. Vaak kan overigens wel geconcludeerd worden dat er een gemiddelde afwijkt, maar er kan dan niet altijd met zekerheid gezegd worden in welke groep dat is.

jadex
vrijdag 31 januari 2003

©2001-2024 WisFaq