Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekeningen in een driehoek

Bij de volgende opgave lukken b en c niet, zou iemand me kunnen helpen opweg eventueel

Van een driehoek ABC zijn gegeven de punten A(-2,-2) en B(4,2)De zwaartelijnen uit A en B snijden elkaar in Z(0,3)
a Bepaal een vv van de lijn l door A en B.

Ik heb v=(-2,-2)+L(6,4) alleen was ik vergeten hier (-2,-2)+L(3,2) van te maken.

b. bepaal de vergelijking van de lijn ddor Z en het midden M van AB.

c. Bereken de coordinaten van het punt C

bouddo
Leerling mbo - zondag 24 juni 2012

Antwoord

Je schrijft: "alleen ben ik vergeten....".
Het is absoluut niet verplicht om de kentallen van de richtingsvector kleiner te maken. Hoogstens kun je zeggen dat de getallen kleiner worden en dat verdere berekeningen daardoor misschien wat eenvoudiger door worden.

b) Het midden van AB is (1,0), te vinden door de coördinaten van A en B te middelen.
En de lijn door Z en (1,0) is dan natuurlijk op te stellen. Je krijgt y = -3x +3

c) Populair gezegd krijg je het zwaartepunt Z door de coördinaten van A, B en C op te tellen en het resultaat te delen door 3. Als ik de eerste coördinaat doe, dan krijg je (-2 + 4 + ?) / 3 = 0 en dan kun jij het getal op de plaats van het vraagteken wel vinden. Daarna doe je dit nogmaals met de tweede coördinaat.

Advies: teken dit eens! Het is 2-dimensionaal, dus een plaatje is vlot gemaakt.

MBL
zondag 24 juni 2012

©2001-2024 WisFaq