Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansen, relatieve frequentie en soldaten

Een soldaat krijgt een nieuwe trui. Hoe groot is de kans dat hij een trui van maat S moet hebben? de antw moet zijn 14.64%, maar ik heb 15.8, hoe kan dat? bestaat er een manier om kansen te berekenen? de uitleg uit het boek snap ik wel...maar hier kom ik nie uit...er hoort hierbij een staafdiagram met gegevens=

-S voor soldaten t/m 174 cm lengte
-M .. .. van 175 t/m 184 cm lengte
-L .. .. boven de 184 cm lengte

155-160 cm=0,1 %
160-165 cm=0,7 %
165-170 cm=3,4 %
170-175 cm=11,6 %

%=relatieve frequentie (%) bij de horizontale as
lengte in cm=verticale as

Er zijn in totaal 500 soldaten...

Emily
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 19 januari 2003

Antwoord

Beste Emily,
Een tricky geval is dit. Jij hebt waarschijnlijk gewoon de kansen opgeteld, ofwel 0,1 + 0,7 + 3,4 + 11,6 = 15,8 maar dit is de kans voor 155 - 175 en niet 155 - 174
Laten we ervan uit gaan dat er geen soldaten kleiner zijn dan 155 cm. Ofwel kleiner dan 155 = 0%
Ook moeten we rekening houden met de decimalen: 160,4 is nog steeds afgerond 160 cm.
Een volgend schema is op te stellen:
154,5 174 175,5
|--------------------|--------|
0% ? 15,8%

Goed de totale afstand van 175,5 naar 154,5 stellen we op 100% en is dus 175,5 - 154,5 = 21
Dit is gelijk aan de 100% eronder ofwel 15,8 - 0 = 15,8
Nu is de afstand naar 174: (174 - 154,5) / 21 = 0,9286
Hetzelfde dus eronder:
15,8·0,9826 = 14,67%

Hopelijk heeft dit geholpen.
M.v.g.

PHS
maandag 20 januari 2003

©2001-2024 WisFaq